Mentalistin tekniikat osa 2 : Tosielämän taikasana

Tiesitkö, että on olemassa yksinkertainen taikasana, jolla saa tahtonsa läpi?

Kyseisessä taikasanassa ei ole mitään mystistä tai maagista, mutta silti se toimii taianomaisesti.

Tämä mystinen taikasana on : "koska".

Vuonna 1978 Harvardin psykologian professori Ellen Langer järjesti kokeen yliopiston kopiokoneella, jonne yleensä oli jonoja. Tutkijaryhmä yritti etuilla kopiokoneelle eri tekosyillä. "Anteeksi, voinko ottaa 20 kopiota"-lause toimi vain 60% tapauksista.

"Anteeksi, mutta voinko ottaa 20 kopiota koska pomoni sanoi näillä olevan kiire" lause tehosi 94% tapauksista. 

Tämä tuntuu täysin loogiselta, sillä etuilijalla on nyt hyvä syy: pomo käski. Mutta mielenkiintoiseksi asia muuttui, kun lausetta varioitiin:

"Anteeksi, mutta voinko ottaa 20 kopiota koska minulla on kiire?" -94% salli etuilun.

"Anteeksi, mutta voinko ottaa 20 kopiota koska minun pitää ottaa 20 kopiota?"  93% salli etuilun.

Tutkijat huomasivat, että mikä tahansa lause, jossa sana "koska" antoi samankaltaisen tuloksen. Kun asia ei ole järin tärkeä eikä ihmisellä ole aikaa miettiä, "koska"-sana tehoaa sillä se antaa näennäisen syyn. Jos kopioiden määrää nostettiin huomattavasti, koska-sana ei enää tepsinyt yhtä tehokkaasti. 

Käytän koska-tekniikkaa usein sekä esityksissäni että arjessa. Kun kyyditsimme ihmisiä Huijarit-ohjelmassa limusiinilla, olivat useat ihmiset lähtökohtaisesti hyvin epäileväisiä eivätkä uskaltaneet tulla kyytiimme. Koska-tekniikka tehosti ihmisten uskallusta lähteä mukaan.

Arjessa tulee usein vastaan tilanteita, joissa tarvitsemme apua, pientä palvelusta tai vaikkapa neuvoa. Näissä tilanteissa kannattaa testata koska-sanan voimaa.
 

Esittelen mentalistien tekniikoita ja demonstroin psykologisen taikuuden voimaa Vaasassa 11.3.2016 Mentaalitapaus-showssani

http://www.studioticket.fi/2015/12590/jose-ahonen-mentaalitapaus-11-3-2016-ritz/?lang=fi

Mentalisti Jose Ahonen

Mentalistin tekniikat-sarja jatkuu viikottain. Käy tykkäämässä Facebook-sivustani ja saat uudet päivitykset aina ensin.