Esiinnyin ja luennoin New Orleansissa
Kuuma oli. Päivisin lämpömittari oli aina yli 30 ja alueen kosteusprosentti oli sellainen, että suomipoika tarkeni.

Kuuma oli. Päivisin lämpömittari oli aina yli 30 ja alueen kosteusprosentti oli sellainen, että suomipoika tarkeni.

Peilisolutaikuutta - ei temppuja, ei sovittuja avustajia, vain kaksi ihmistä ja maaginen yhteys.

New Orleans on värikäs, meluisa, autenttinen kaupunki jonne ei kannata lähteä laihdutuskuurilla. Ruoka oli taivaallista. Merenelävät olivat todella tuoreita ja valmistettu taidokkaasti. Katusoittajat soittivat jazzia paremmin kuin olen missään hetkeen kuullut. Ihmiset ystävällisiä, southern hospitality-käsite on selvästi totta. 

Olin kaupungissa, koska maailmanlaajuisen mentalistien kattojärjestön, Psychic Entertainers Associationin “Meeting of the Minds” kongressi järjestettiin tänä vuonna siellä. Vedimme Peten kanssa yhteisluennon porukalle, jonka lisäksi sain kunnian esiintyä kongressin iltatapahtumassa sekä kollegoilleni että hotellin asukkaille.

Jenkeissä uskalletaan reagoida taikuuteen! Tsekkaa video!

Muutamia vuosia sitten oman alan mestareille esiintyminen olisi voinut jännittää enemmänkin, mutta nyt tuntui siltä että paketti on hyvin kasassa ja kevät tahkottu tiukasti keikkoja joten tiesin olevani valmis. Esitykseni upposi hyvin yleisöön ja vedon jälkeen kehut kollegoilta kertoivat, että homma toimi. Eräs alani legenda (joka myös näytellyt sellaisissa elokuvissa kuin Star Wars ja Scarface) jopa totesi että hän piti esitystäni aidoimpana mentalismina, mitä hän on nähnyt Derren Brownin jälkeen. Tyypillisenä suomalaisena taisin vilkuilla lattiaan, sopertaa “thank you so much” ja karata äkkiä aulabaariin kaljalle. 

Small talk kollegoiden kanssa vielä menee, mutta Jenkeissä sitä pitäisi osata tuntemattomienkin kanssa. Kaduilla jos satut ottamaan katsekontaktin tuntemattoman kanssa, kuuluu sanoa jotain. “How’s it going?” “Good good and you?” “Awesome.”

Peten kanssa vetämämme luento kollegoille meni nappiin!

Peten kanssa vetämämme luento kollegoille meni nappiin!

Suomeen tullessani yritin moikata naapuria. Katsoi säikähtäneenä, painoi katseen alas ja jatkoi ripeästi matkaa. 

Meeting of the Minds kongressissa esiintyminen oli hieno virstanpylväs ja suomalaisena sain myös todistaa, kun ystäväni ja kollegani Pete Poskiparta nappasi alamme tärkeimmän palkinnon, The Dunninger Awardin. Palkinto annettiin tunnustuksena Peten pitkäjänteisestä työstä mentalismin saralla omassa kotimaassaan. Hieno hetki ja oikealle taholle meni.

Kesällä teen keikkoja harvakseltaan ja keskityn “Ajattele kuin Mentalisti”-kirjan kirjoittamiseen. Tein kustannussopimuksen kirjasta Atena-kustannuksen kanssa ja kirja ilmestyy alkuvuodesta 2020. Julkisia keikkoja kesällä löytyy pari Tampereella: 18.7. Arthouse Cafe Kehräsaari ja 8.8. Tampere Off.

Kävin tällä viikolla vieraana parissa podcastissa juttelemassa ihmismielen kummallisuuksista, hypnoosista, placebosta, manipuloinnista ja ties mistä. Ota haltuun:

https://www.supla.fi/audio/3441101

https://www.facebook.com/timo.lampen/videos/10219597340782142/Jose Ahonen
Kiinnostaisiko ajatella kuin mentalisti?
Kuva: Karri Harju

Kuva: Karri Harju

Olen kouluttanut ja luennoinut erilaisille tahoille yritysmaailmasta poliiseihin ja turvakouluttajista opiskelijoihin. Saan toistuvasti kyselyjä avoimista luennoista, jonne kuka tahansa voisi tulla kuuntelemaan ja oppimaan mikroilmeistä, kehonkielestä, havainnointikykyjen skarppaamisesta ja yleisesti ottaen tehokkaasta vuorovaikuttamisesta. Kiireisiini (todellisuudessa laiskuuteeni) vedoten olen toistaiseksi julkisista luennoista kieltäytynyt. Lisäksi varsinaisen kohderyhmän puuttuminen luo tehokkaalle luennolle haasteita. Esimerkiksi poliiseille olen voinut opettaa tekniikoita, joita en vaikkapa myyjille missään nimessä opettaisi.

Muutamaa yksityishenkilöä nyt valmentaneena alkaa kuitenkin tuntua, että kokonaisvaltainen paketti voisi alkaa olla esittämiskunnossa. Tässä vaiheessa seuraava kysymys kuuluukin: kuinka montaa teistä tällainen parin tunnin luento voisi kiinnostaa? Tämän perusteella sitten teen päätöksiä, millä skaalalla asiassa etenen ja järjestänkö vaikkapa yhden luennon Tampereella ja toisen Helsingissä, vai kenties useammassakin kaupungissa.

Nautin luennoimisesta ja itselleni elämän mittaisista kiinnostuksen kohteista puhumisesta suuresti. On mahtavaa päästä haastamaan ihmisten käsitystä vuorovaikutuksesta ja näyttää, kuinka ohjailtavissa mielemme usein on. Aivojemme taipumus laiskotteluun on myös usein tehokkaan havainnoinnin ja läsnäolon tiellä.

Luentoni aiheita mm. ovat:

- Havainnoi kuin mentalisti

- Kuinka tulkita ihmisiä paremmin?

- Miksi päämme on näytönsäästäjällä ja kuinka siirtyä valvetilaan?

- Vuorovaikutushakkerointi käytännössä

- Miten aivomme huijaavat meitä ja kuinka voimme puuttua peliin?

- Väärin ymmärretty kehonkieli

- Mitä mikroilmeet ovat ja kuinka voit lukea niitä?

- Voiko valheita havaita?

- Kuinka psykologisilla tekniikoilla voidaan muovata todellisuutta?

- Kuinka motivoida tehokkaasti?

Jos sinua kiinnostaa, kuinka arjessasi voit ajatella kuin mentalisti, jätä tietosi alle. Ajatus on pitää luennon hinta osallistujille varsin kohtuullisena. Laitan jokaiselle yhteystietonsa jättäneelle myöhemmin viestiä, missä luento tai luennot järjestetään ja milloin. Sähköpostiosoitettasi ei lisätä millekään listalle enkä spämmää.

Edit : kiinnostuneita ilmoittautui jo sen verran lupaavasti, että varasin paikan ensimmäiselle luennolle. Katso tästä lisää.

Nimesi *
Nimesi


Jose AhonenComment
Näet, muttet havainnoi
Kuva: Karri Harju

Kuva: Karri Harju

"Aina kun kuuntelen perustelujasi, tuntuu asia niin naurettavan yksinkertaiselta, että minunkin olisi pitänyt pystyä se selvittämään, mutta siitä huolimatta joka kerta kun tällaista tapahtuu, olen täysin ymmällä, kunnes sinä taas paljastat menettelytapasi. Ja kuitenkin olen vahvasti sitä mieltä, että minulla on yhtä hyvät silmät kuin sinullakin."

"Aivan niin", hän vastasi sytyttäen savukkeen ja istahti nojatuoliin. "Sinä näet, mutta et havainnoi. Ne ovat kaksi eri asiaa. Olet esimerkiksi nähnyt eteisestä tänne johtavat portaat monta monituista kertaa."

"Niin olen."

"Kuinka monta kertaa?"

"Tjaah, satoja kertoja."

"No, kuinka monta askelmaa niissä sitten on?"

"Kuinkako monta? Sitä en tosiaankaan tiedä."

"Aivan niin! Sinä et havainnut. Ja kuitenkin olet nähnyt."

Sherlock Holmesin seikkailut, Arthur Conan Doyle


Edellisessä kirjoituksessani käsittelin ajattelun laiskuutta ja havainnoinnin illuusiota. Ajattelun laiskuudesta on kyse myös Watsonin tapauksessa. Hän näkee, muttei havainnoi. Mestarisalapoliisi Sherlock Holmes taas tuntuu olevan kaiken aikaa täysin tiedostavassa ja havainnoivassa tilassa, Kahnemannin prosessi kahdessa, jota myös aiemmin avasin.

En usko selvänäkijöiden omaavan mitään kykyjä, joita meillä muilla ei olisi. Tiedän tästä jotain, koska olen työskennellyt niin sanotun psyykikkoviihdyttämisen alalla jo toistakymmentä vuotta. Psychic Entertainers Association, mentalistien kattojärjestö johon kuulun, peräänkuuluttaa jäseniensä eettistä toimintaa psyykikkoviihdyttämisen parissa. Yhdysvalloissa alalla löytyy kaikenlaista kahvinporoista tulkitsijaa, kädestä lukijaa ja auran tirkistelijää. Pohjoismaissa valtaosa ihmisistä on rationaalisia ja jopa skeptisiä ja tällaiset alat ovat melko harmittomassa asemassa.

Toki selvänäkijöissä, meedioissa ja muissa esoteeristen alojen toimijoissa löytyy kosolti huijareita, mutta itse uskon valtaosan toimivan myös itseään huijaten. Esimerkiksi luonnostaan hyvä mikroilmeiden tunnistaja saattaa kokea ihmisestä salattuja tunteita tajuamatta taustalla toimivaa alitajuista mekaniikkaa. Kehonkieli, äänenpaino, käytetyt sanat, katseen suunnat ovat kaikki signaaleja, joista vuorovaikutustilanteessa on mahdollista päätellä asioita ihmisestä. Toiminnallisten asioiden lisäksi kokonaiskuvaan tulee vaatteet, korut ja muu ulkoinen olemus.

Muutama vuosi sitten istuin kahvilassa harjoitellen jotain tekniikkaa pelikorteilla. Viereiseen pöytään istui pieni seurue, jotka kiinnostuivat eksoottisen näköisestä korttien käsittelystä. He halusivat tietää, olenko kenties pokerinpelaaja ja kun kerroin asian todellisen laidan, he halusivat kuulla lisää työstäni. Yksi seurueen rouva suhtautui hyvin skeptisesti, kun kuvailin mitä teen mentalistina. Hän päätti haastaa minua: “No jos pystyt päättelemään ihmisistä asioita, niin kerropa mitä minä teen työkseni?”

Katsoin rouvaa. Reilu viisikymmentä vuotta. Lyhyet, jopa geometriseksi leikatut hiukset viittaavat asemaan. Korut selvästi arvokkaita mutta eivät pröystäileviä. Vaatteet konservatiiviset ja laadukkaat. Hoikka. Selkeästi akateeminen. Kasvoilla ilme, joka oli selvästi haastava mutta samalla tässä tapauksessa itsensä paljastava: työn on pakko liittyä ihmismieleen. Psykiatri, psykologi tai ehkä joku varhaiskasvatuksen parissa työskentelevä. Kokee minut huijariksi, vaikka ensimmäiseksi kerroin sellainen toki olevani.
“Työskentelet ihmisten kanssa, todennäköisesti lasten.”
Seurue reagoi hämmästyneenä.

“Sanoisin, että olet jonkinlainen lääkäri, veikkaisin psykologiaa tai psykiatriaa.”
Rouva katsoi silmät hämmästyksestä avoinna.
“Olen lastenpsykiatri.”

Tässä ei ollut mitään yliluonnollista tai edes kovin vaikuttavaa. Jokainen pystyy tekemään päätelmiä muista ihmisistä, kun havainnoi katsomisen sijaan. Metodi ja tekniikka täytyy kuitenkin tuoda tietoiseksi. Ja juuri tietoisesta on kyse. Kun toimimme valtaosin automaattisesti ja näytönsäästäjä päällä, meiltä jää huomaamatta suuri määrä informaatiota ja niin kutsuttua metatietoa, niitä asioita jotka ovat varsinaisen tiedon välissä. Nämä asiat vaativat havainnointia ja päättelyä.

Seuraavan kerran kun olet ihmisten keskuudessa, kahvilassa tai bussissa, laita kännykkä taskuun ja katsele ihmisiä. Tee ensin kolmen sekunnin päätelmä ihmisestä ja sen jälkeen ala katsoa tarkemmin ja haastaa aiempaa mielikuvaasi. Havainnoi yksityiskohtia. Yritä nähdä, mitä hän tekee työkseen, harrastaa, millainen hänen kotinsa on ja mitkä asiat ovat hänelle elämässään tärkeitä.

Poliisissa tiedetään, ettei todistajien näköhavaintoihin voi luottaa. Ihmiset ovat surkeita muistamaan tapahtumia, etenkin jos niihin liittyy henkistä stressiä ja paniikkia. Havainnointi tapahtuu lonkalta ja alitajuisesti, joten yksityiskohtia ei tallenneta muistiin.

Kun havainnointi siirretään tietoiseksi, aivomme keräävät tietoa täysin eri kaliiberilla. Kuinka sitten siirrämme helposti tajuntamme Sherlock Holmes-moodiin? Tähän palaan ensi kerralla. Stay woke.Jose Ahonen
Pääsi on näytönsäästäjällä ja elät illuusioissa
Kuva: Karri Harju

Kuva: Karri Harju

Milloin viimeksi olet kävellessäsi huomannut, miltä ilmavirta sormien väleissä tuntuu? Tällaisista sinällään mitään sanomattomista asioista täytyy yleensä erikseen mainita, että ihmiset edes havainnoisivat ilmiöitä joita koemme kaiken aikaa.

Vetämieni koulutusten peruskallio nojaa vahvasti kolmeen asiaan. Ihmisten laiskaan, kaavamaiseen ajatteluun, havainnoinnin puutteellisuuteen sekä todellisuuden muovautuvaisuuteen. Hyödynnän kaikkia näitä asioita työssäni viihdyttäjänä, kun luon illuusioita ajatusten lukemisesta ja alitajuntaan vaikuttamisesta. Epäeettisiä ihmiskokeita showbisneksen aitiopaikalta vuosia seuranneena voin väittää tietäväni jotain siitä, miten ihmiset paljastavat ajatuksiaan, peittävät tunteitaan ja käyttävät havainnointikykyään puutteellisesti.

Nobel-voittaja, professori Daniel Kahneman esitti kirjassaan “Ajattelu, nopeasti ja hitaasti” mainion prosessimallin. Kahneman esitti havainnollistavan mielikuvan siitä, että aivoissamme on kaksi prosessia. Prosessi yksi toimii automaattisesti ja nopeasti, on laiska, tiedostamaton ja kaavoja käyttävä. Prosessi kaksi on tiedostava, hidas, keskittynyt ja aivoenergiaa kuluttava. Koska prosessi kahden käyttäminen vaatii paljon energiaa, on ihminen taipuvainen hyödyntämään ensimmäistä prosessia ja elämään tietynlaisessa kognitiivisessa illuusiossa, jossa luullaan elävänsä täysin “kartalla” vaikka todellisuudessa pää on lähinnä näytönsäästäjällä.

Oletko kaavoihin kangistunut?

Arkemme on täynnä kaavoja ja ohjelmia jotka helpottavat elämäämme. Puemme vaatteet tietyllä tavalla, pesemme hampaat totutunlaisesti, kättelemme käyttäen ennalta opeteltua ohjelmaa ja vuorovaikutamme pitkälti automaattisesti. Valtaosa datasta jota voimme vastaanottaa vuorovaikutustilanteessa jää sokeaan pisteeseen, koska emme tajua siirtää fokustamme sinne.

Usein ajatellaan, että taikuudessa kyse on harhautuksesta. Tarkempi termi olisi kuitenkin ohjaaminen. Taikuri ohjaa katsojan huomion haluttuun asiaan ja huomion ulkopuolelle jää tempun metodologia. Taikurit ymmärtävät ihmisten fokuksen ohjaamisesta huomattavasti psykologeja enemmän. Kymmenientuhansien toistojen kokemus on jotain sellaista, jota ei ehkä osaisi tieteelliseen abstraktiin tiivistää, mutta syvälle selkärankaan se painuu.

Kun esityksissäni laitan avustajalle kaksi pelikorttia käsiin, otan ranteista kiinni ja pyydän seuraamaan, kumpi kortti on kummalla puolella samalla vieden kellon hänen huomaamatta, kyseessä on jotain muuta kuin sorminäppäryystemppu. Kellon irroittaminen yhdellä kädellä muutamassa sekunnissa on toki taito jota pitää harjoitella, mutta temppu ei perustu siihen. Tempun salaisuus on ihmisen onnettoman huono havainnointikyky, joka näkee taskulampun omaisena kiilana fokuksen, ja muu on aivojen tuottamaa mielikuvitusta. Aivomme tuottavat kaiken aikaa niin mestarillisia hallusinaatioita, ettemme osaa kyseenalaistaa niitä.

Vuorovaikutustilanteessa kiinnitämme huomion siihen mihin haluamme tai parhaassa tapauksessa luulemme olevan tehokasta. Valitettavan usein havainnoimme kuitenkin täysin epäoleellisia asioita ja keskitymme lähinnä siihen mitä aiomme itse seuraavaksi sanoa. Ja kun molemmat osapuolet toimivat samalla tavalla, vuorovaikutus muuttuu itsekkääksi ajatuspingikseksi, jossa ei kukaan oikeasti kuuntele ketään vaan molemmat osapuolet vain puhuvat. Päätelmät tehdään vanhojen kaavojen ja opittujen kokemusten perusteella. Se varmaan tarkoittaa nyt tätä ja koska sen nimi on Anne se varmaan on tosi reipas ja iloinen ihminen koska se yksi toinenkin Anne on, sitä paitsi ne näyttää vähän samalta.

Vuorovaikutustilanteessa prosessi kahteen meneminen, aktiivinen läsnäolo ja tietoinen empatia ovat asioita joita ihmisen pitää oikeasti valita tekevänsä, ellei nyt satu olemaan sosiaalisesti superlahjakas. Empatia ei tarkoita tunteiden tarttumista itseen, vaan toisen tunteiden ymmärtämistä. Hyvä vuorovaikuttaja on tietoisesti empaattinen koska haluaa ymmärtää sekä vaikuttaa.

Todellisuuden muovautuminen

Ihmiset luovat oman todellisuutensa jossa elävät. Yhtä lailla Al Qaida taistelija, uusnatsi kuin punavihreä vegaani kokevat olevansa hyvän puolella. Hyvää tai huonoa ei kuitenkaan luonnossa ole, ihmiset näkevät asiat oman todellisuutensa linssien lävitse katsottuna.

Sosiaalinen media silittelee kuplaansa asuttautuneen ihmisen päätä tarjoillen uutisia, meemejä ja artikkeleita jotka tukevat tämän maailmankuvaa. Lopulta kyse on yksinkertaisesta asiasta: sosiaalisen median rakentamisesta mahdollisimman koukuttavaksi, jotta käyttäjä viettäisi siellä mahdollisimman paljon aikaa nähden kohdennettuja mainoksia ja ostaakseen tuotteita joiden kustannuksesta pieni hinta siirtyy kuplaa ylläpitävälle somealustalle.

Trollitehtaat luovat härskiä propagandaa, jolla vaikutettiin esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin vaaleihin. Trollitehtaat perustivat lukuisia Facebook-sivustoja ja someportaaleja ja tarjoilivat erilaisille someheimoille kohdennettuja uutisia joiden seassa tuotiin eri agendoja ovelasti esiin. Vaikkapa koiraihmisille saatetaan syöttää viestiä, että tietty poliitikko inhoaa koiria. Tällainen viesti painuu alitajuntaan helposti. Propagandan tehoa auttaa ihmisen ajattelun laiskuus.

Vielä kuplaa voimakkaampi tekijä on heimoutuminen. Ihmiset ovat keksineet täysin mielikuvituksesta lähtevät maiden rajat, urheilujoukkueet, konemusiikkigenret ja kaikenlaiset larppauspiirit. Jokainen ihminen haluaa löytää oman laumansa. Mietipä hetki, moneenko laumaan itse kuulut? Lauma voi lähteä työpiireistä, harrastuksista, musiikkigenrestä, tietyn eläimen lemmikkifanituksesta merkkivaatteiden edustamiseen. Adidas rinnassa kertoo että kuulut tiettyyn heimoon. “Make America Great Again” lippalakki on jo kirjaimellisesti punainen vaate.

Toisen maailmansodan aikaan propaganda oli vielä alkeellista. "Antaudu ja tule tänne, meillä on hyvä meininki, lämmintä soppaa ja vodkaa” -lentolehtiset eivät vakuuttanut montaa. Nykyisin jokaisesta ihmisestä saadaan tarkka profiili, johon kohdennettua propagandaa on vaikea torjua. Kun viesti tulee “oman heimon” sisältä, on koukku huomattavasti helpompi nielaista ihan huomaamattaan. Ajattelun laiskuutta hyödyntävät työssään monenlaiset manipuloijat taikurien ja mentalistien lisäksi. Näyttämölle rakennettu illuusio saattaa olla vaikuttava, mutta hyvinkin harmiton verrattuna moniin muihin arjen illuusioihin joihin uskomme.

Stay woke.

Pysy hereillä!

“Ajattele kuin mentalisti” -luennolla kyseenalaistat aistisi ja opit uusia tapoja hahmottaa maailmaa, havainnointikykyä ja vuorovaikutusta.

Taikakonsulttina Tampereen Teatterille
Spiraali_Tampereenteatteri

Tampereen Teatteriin on tulossa todella mielenkiintoinen esitys, jossa sain kunnian toimia taikakonsulttina. Taikurin / mentalistin työ on aika yksinäistä, ei ole työyhteisöä ja kollegoita näkee hyvin satunnaisesti. Onneksi paitsi kollegani, myös hyvä ystäväni, kirjamme kanssakirjoittaja ja turkulainen arkkiviholliseni Pete Poskiparta sentään muistaa päivittäin "Ura Ohi" viestillä :)

Lahjakkaiden teatterilaisten kanssa onkin ollut aivan mahtavaa puuhailla ja testailla eri taikahommia. Kokemus on ollut myös itselleni opettava, kun lähestyn viihteen tekemistä niin erilaisesta kulmasta teatteriin verrattuna. On upeaa nähdä, kuinka teos rakentuu lavastuksen, puvustuksen, musiikin ja tanssin avustuksella kokonaiseksi paketiksi. Huikean lahjakkaita tyyppejä työstää esitystä sekä lavalla että sen ulkopuolella.

Mun työ on pitkälti salaisuuksien pitämistä. Tiettyjä juttuja olen voinut kertoa vain hyvin erikoisalojen ihmisille yksityisluennoillani. Taikakonsulttina olemisessa on sekin mahtava puoli, että on saanut joitain salaisuuksia paljastaa ja nauttia nähdä se oivaltamisen ilme, jonka vain hyvin rakennetun taikatempun salaisuuden kertominen voi kasvoille tuoda.

CIA:n hypnoositappajat, Hitlerin mentalisti ja suomalainen hypnotisoija joka ratsasti hirvellä
Kirjoittaja ja legendaarinen hypnoottis-magneettinen katse. Hypnoottis-magneettisesta katseesta järjestetään jopa leikkimieliset SM-kilpailut. Toistaiseksi en ole lähtenyt tätä kyseenalaista titteliä metsästämään. Kuvassa myös edesmenneen mestarin Perttu Häkkisen mainio Tulenkantajat - Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä sekä Mel Gordonin kirja Hanussenista.

Kirjoittaja ja legendaarinen hypnoottis-magneettinen katse. Hypnoottis-magneettisesta katseesta järjestetään jopa leikkimieliset SM-kilpailut. Toistaiseksi en ole lähtenyt tätä kyseenalaista titteliä metsästämään. Kuvassa myös edesmenneen mestarin Perttu Häkkisen mainio Tulenkantajat - Välähdyksiä suomalaisesta salatieteestä sekä Mel Gordonin kirja Hanussenista.

CIA on runsaudensarvi foliohatuille ja salaliittoteoreetikoille. Teorioista löytyy kaikkea JFK:n murhasta alieneihin ja liskohallitsijoihin, mutta faktaa on että lafkassa ihan oikeastikin on puuhailtu paljon hämärähommia. Eräs kuumottavampia ihmiskokeita CIA:n historiassa on niin kutsuttu MK Ultra ja Project Monarch. Projekteissa tutkittiin ihmismielen hallintaa mm. huumeiden, hypnoosin, aivopesun ja muiden mielenhallintatekniikoiden avulla.

Harvardin yliopiston käynyt psykologi George Estabrooks väitti kuolemaansa asti, että hän työskenteli CIA:n MK Ultra projektissa luoden onnistuneesti niin kutsutun Manchurian kandidaatin, ihmisen joka murhaisi hypnoosin alaisena. Kirjassaan “Hypnotism” Estrabrooks kertoi että tekniikkana käytettiin dissosiaatiota ja useiden persoonien rakentamista henkilölle hypnoosin avulla. “Tämä ei ole tieteiselokuvaa, olen itse tehnyt sen. Prosessi on helppo, lastenleikkiä.” Estabrooks hehkutti.

Science Digest-lehden artikkelissa vuonna 1971 Estabrooks väitti luoneensa hypnoosivakoojia armeijan käyttöön. “Toisen maailmansodan aikana työskentelin haavoittuneen merimiehen kanssa, jota kutsun nyt tässä nimellä Jones. Jaoin hänen mielensä Jones A:ksi ja Jones B:ksi. Jones A:sta tuli täysin erilainen henkilö alkuperäiseen persoonaan verrattuna. Hän kääntyi kiihkeäksi kommunistiksi ja oli näin helppo soluttaa kommunistijärjestöihin. Jones B oli syvempi persoonallisuus, joka tiesi kaikki Jones A:n ajatukset, oli lojaali amerikkalainen ja ohjelmoitu siten, ettei hän puuttuisi Jones A:n toimiin vaan pysyisi kaiken aikaa mielessä taustalla, tarkkaillen. Tämän jälkeen minun tarvitsi vain hypnotisoida mies, ottaa yhteys Jones B:hen, lojaaliin amerikkalaiseen ja sain kaikki tarvittavat tiedot kommunistien suunnitelmista. Se toimi upeasti.

Dissosiaatio on luontainen psykologinen ilmiö, jota tapahtuu arjessa kaiken aikaa. Oppilas saattaa lipsahtaa dissosiaatioon oppitunnilla ja hyvä elokuva voi vangita huomion niin hyvin että yhteys ympäröivään todellisuuteen hetkeksi katoaa. Dissosiaatio on assosiaation vastakohta. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaa irtautumista tai erottautumista jostakin.

Dissosiaatiossa mieli jakautuu. Toinen puoli mielestä säilyy “tiedon kerääjänä” ja toinen menee “pois päältä”. Dissosiaatio on myös selviytymismekanismi joka lokeroi informaatiota ja pyrkii helpottamaan stressiä traumaattisissa tilanteissa. Tästä toisinaan johtuvat myös niin kutsutut “black outit”, joita esimerkiksi hyväksikäytön uhrit tai onnettomuuteen joutuneet kokevat.

Estabrooks teki myös kokeita lapsilla. On teorisoitu, että hän saattoi myös manipuloida lapsista eräänlaisia manchurian kandidaatteja. “Sota on lakien loppu. Olemme lapsellisia, jos puhumme säännöistä sodassa koska sota ei ole peliä ja todelliset säännöt eivät koskaan pidä. Loppujen lopuksi mikä tahansa taktiikka on hyväksyttävää, kunhan se auttaa meitä suojautumaan tappiolta”, Estabrooks perusteli.

CIA on julkaissut tuhansia aiemmin salassa pidettyjä dokumentteja, joista löytyy myös suoria viittauksia MK Ultraan ja muihin ihmiskokeisiin. Dokumentit ovat hyytävää luettavaa ja on karmivaa ajatella, että CIA todella toteutti täysin epäeettisiä mielen manipulaatiokokeita jotka todistetusti veivät jopa ihmishenkiä.

Hypnoosilla poliittisena aseena on historiaa jo ennen CIA:n kokeita. Erik Jan Hanussen oli juutalainen mentalisti, hypnotisoija ja psyykikko. Oman ammattikokemukseni kautta kuvailut Hanussenin demonstraatioista olivat selkeästi mentalismitemppuja, ei aitoja psyykkisiä kykyjä. Hanussen oli natsisaksan aikaan Sturmabteilungin eli SA-joukkojen suuressa suosiossa ja jonkinlaista yhteydenpitoa on ollut myös Hanussenin ja Adolf Hitlerin välillä, joka oli hyvin kiinnostunut hypnoosista. Psykoanalyytikko Walter C. Langer, joka teki Hitleristä psykologisen arvion vuonna 1943 viittasi myös Hanusseniin: “1920 luvulla Hitler otti yksityistunteja vaikuttavasta puhumisesta ja massapsykologiasta mieheltä nimeltä Hanussen…”

Hanussen tapettiin vuonna 1933, todennäköisesti SA-joukkojen toimesta.

Hirvellä ratsastanut hypnotisoija

Myös Suomessa hypnoosi ja politiikka ovat kohdanneet. Elokuvaohjaaja Arthur Franck ohjasi tänä keväänä ensi-iltansa saavan “Olliver Hawk”dokumenttielokuvan, jossa käsitellään hypnotisoija Olavi Hakasalon, alias Olliver Hawkin elämän hyvin kummallisia vaiheita. Hawk oli hyvin suosittu hypnotisoija ja myös erittäin eksentrinen hahmo, joka ratsasti kesyttämällään hirvellä ja uhkasi koska tahansa tyrmätä Muhammed Alin hypnoosin avulla.

Elokuvaan materiaalia kerätessään Franck löysi dokumentteja jotka vihjaavat, että Hakasalolla oli yhteyksiä sekä Veikko Vennamoon että itse Urho-Kaleva Kekkoseen. Kekkosen kätyrit lupasivat Hawkille 200 000 markkaa, jos hän löytäisi Vennamosta vahingollista tietoa. Hakasalon toimintatavat eivät kuitenkaan lopulta presidenttiä miellyttäneet ja osapuolet riitautuivat. Epäonnistuneen suunnitelman jälkeen Hakasalo kertoi juonen Vennamolle. Tämän jälkeen Hakasalon elämässä alkoi jyrkkä alamäki. Hänet haastettiin oikeuteen puoskaroinnista ja tuomittiin 1980 Hämeenlinnan Rikosoikeudessa lääkärintoimen luvattomasta harjoittamisesta yli vuoden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. 80-luvun alkuvuosina Hakasalon mielenterveys järkkyi ja hän katosi maan alle.

On hyvin kiisteltyä, voiko ihmistä manipuloida tekemään moraalinsa vastaisia asioita hypnoosin avulla. Itse olen samoilla linjoilla psykiatrisen vankisairaalan ylilääkäri Hannu Lauerman kanssa: “Tämä perusteellisesti dokumentoitu tapaus on merkittävä muun muassa siksi, että hypnoosia ilman terveydenhuollon koulutusta ja valvontaa harjoittavat maallikkohypnotisoijat tapaavat väittää, että menetelmän väärinkäyttö olisi mahdotonta. Jokin ”viisas alitajunta” havahduttaisi aina hypnoosikohteen, jos haitallista tai epäeettistä suggerointia käytettäisiin. Väite on yhtä tyhjän kanssa. Havahtuminen kyllä tapahtuu, jos suggerointi on kömpelöä, suoraa ja täysin ristiriidassa kohteen moraalitajun kanssa. Tehokas kohteen edun vastainen manipulointi on kuitenkin mahdollista. Sen vain täytyy olla pitkäaikaista ja hienovaraista.”

Kuuluisa Milgramin koe osoittaa, että jo pelkästään auktoriteetin vaikutus riittää saamaan yli puolet meistä tappamaan. Ihmisen todellisuuden käsitys on kuin muovailuvahaa, jota ympäristö, media ja ennakkoluulot muovaavat. Taitavissa käsissä tätä todellisuuden käsitystä voidaan ohjata hyvinkin vastakkaisiin suuntiin. Hypnoosi ei ole muuta kuin mielentila, jossa suggestiot vaikuttavat tehokkaasti. Hypnoosi on myös hyvin arkinen tila. Saatamme vajota eräänlaiseen transsiin useita kertoja päivässä. Jos olet koskaan lukenut kirjaa useita sivuja yhtäkkiä huomaten ettet ole sisäistänyt luetusta yhtään mitään, tiedät mistä puhun. Ihmismieli on hyvin altis suggestioille ja ohjailulle. Poliittisessa ilmapiirissä alkaa olla jo hyvinkin räikeitä esimerkkejä suoranaisesta propagandasta. Sosiaalinen media mielistelee keinoälyn avulla käyttäjäänsä ja tarjoaa hänelle oman maailmankuvansa mukaisia uutisia. Kuluttaja muovaa itse oman somekuplansa jossa asiat näyttäytyvät mustavalkoisena ja heimot ovat helppo erottaa. Kaikki kuvittelevat olevansa itse hyvän puolella. Mutta mistä tietää, elääkö itse transsissa? Suosittelen ainakin yrittämään herätä.


“Ajattele kuin mentalisti” luennollani näytän, kuinka herkästi ihmismieli on ohjailtavissa ja kuinka hatara ymmärryksemme todellisuudesta lopulta on. Tehokas vuorovaikutus vaatii läsnäoloa ja tietoista empatiaa automaattisten prosessien sijaan.

Syksyn mediavierailuja
39183729_2132129553478501_6349816659863142400_n.jpg
1540977035127.jpg

Syksy oli sen verran hektinen, ettei kaikista mediavierailuista ehtinyt aina tiedottaa. Tässä kuitenkin listaa muutamista oleellisimmista:

45746827_2262645423760246_4447050954079993856_o.jpg

YLEn Aamussa käytiin juttelemassa kirjamme tiimoilta Peten kanssa. Haastattelun jälkeen vein juontaja Tommy Fräntiltä kellon ranteesta.

Kesäterassilla juteltiin mukavia Lorenz Backmanin ja Tuija Pehkosen kanssa. Haastattelun jälkeen myös improvisoitiin mentalismitemppu Peten kanssa, joka säikäytti Tuijan täysin.

Radio Rockilla höpöteltiin Huijauksen Anatomiasta.

SuomiPopilla myös.

Radio Aalloilla jatkettiin!

Kävin juttelemassa mentalismista, oluesta ja ties mistä Brewcats - Tytötkin Panee kiertolaispanimon Suplan vieraana. 

Jose Ahonen
Jäseneksi Suomen Taikapiiriin
Taikurimestari Solmu Mäkelä

Taikurimestari Solmu Mäkelä

Korvanappiini saapui juuri tieto, että minut hyväksyttiin Suomen Taikapiiri ry jäseneksi. On suuri kunnia olla osana vuodesta 1945 toimivaa yhdistystä, jonka historia on väkevä. Puheenjohtajana mm. toimi 34 vuotta eräskin Solmu Mäkelä (kuvassa). Yhdistyksen tehtävänä on ammatillisten ja taiteellisten perinteitten vaaliminen ja edistäminen.

Olen omalta osaltani yrittänyt tehdä kaikkeni suomalaisen taikuuden esiin nostamiseen mm. järjestämällä Suomen pitkäikäisintä taikuriklubia, Club Harhaa ja esimerkilläni rohkaissut muitakin perustamaan upeita taikaklubeja ympäri Suomen. Viraalivideot Magic for Dogs on tuonut suomalaista hulluutta maailmankartalle ja tuo edelleen, viimeksi eilen taas iso internetportaali lisensoi yhden videoista sivuilleen. Huijarit projektin kanssa olemme myös näyttäneet, että taikuus taipuu moneen ja kiinnostaa ihmisiä.

Tänä vuonna jatkan normaalisti yrityskeikkailua, jonka lisäksi luvassa Joku Juttu Siinä Oli - kiertue ympäri Suomea sekä mielenkiintoisia kuvioita ulkomaille. Kesällä pääsen luennoimaan ja esiintymään New Orleansissa ja muista kansainvälistymisjutuista tiedotan myöhemmin.

Taikuus elää!
Mundus Vult Decipi, Ergo Decipiatur
X
Jose

Jose Ahonen