Club Harha @ Tampereen Teerenpeli 10.1.2015
[youtube=://www.youtube.com/watch?v=5tNPSzrXyrA&w=854&h=480]
Astu Harhaan!
Club Harha on taikurivetoista poikkitaiteellista viihdettä aikuisille. Tamperelaiset taikuri-mentalistit Jose Ahonen ja Johannes Malkamäki ovat johtaneet yleisöään Harhaan jo kolme vuotta. Klubi, joka tarjoaa tähtiä kerran kuussa, nostaa vääjäämättä arjen yläpuolelle.
Isäntien lisäksi Club Harhassa nähdään vierailevia taikureita ja taitureita: mentalisteja, mystikkoja, koomikoita, muusikkoja, sideshow- ja burleskiesiintyjiä.
Kuukausittainen taikuus- ja mentalismiklubi on muuttanut ravintola Teerenpeliin, jossa hyvä meininki jatkuu tuorein maustein.
Esimmäisessä Club Harhassa isäntien lisäksi Pete Poskiparta ja Markku Purho.
Liput 12€, kanta-asiakas avaimenperällä 10€. Lippuluukku auki klo 19, liput vain ovelta. Showtime klo 20-22.
Mentalistin syksy
Syksy 2014 on ollut varmasti tähänastisen urani vaiherikkain. Kun selaan kalenteriani taaksepäin, huomaan, että olen mm. opettanut yritysjohtajia lukemaan ajatuksia upeissa puitteissa, johdattanut lentokentän turvakouluttajia mikroilmeiden maailmaan, luennoinut viraalivideoista, osallistunut mentalistien konferenssiin Las Vegasissa, kuvannut koirataikuutta Los Angelesissa, antanut haastatteluja eri medioihin, kuten Aamulehteen, Taloussanomiin ja Iltalehteen, sekä tietysti tehnyt paljon yrityskeikkoja ympäri Suomea.
Yhdysvaltojen reissu oli silmiäavaavan antoisa. Reissu alkoi lomalla Havaijilla (jossa toki tein myös taikuutta!), josta matka jatkui Las Vegasin kautta Los Angelesiin. Taikurille Las Vegas on tietysti erityinen paikka maailmassa. Kaupungista löytyy lukuisia huippuluokan taikureita, joista monet työskentelevät omassa teatterissaan. Tarkoitus oli mennä katsomaan Penn & Telleriä, jotka yleensä työskentelevät kuusi iltaa viikossa ympäri vuoden. Tällä kertaa huonoa tuuria oli sen verran, että Penn & Teller heittivät juuri yksityiskeikkoja Havaijilla samaan aikaan kun olimme Vegasissa.
Kävimme kuitenkin katsomassa David Copperfieldin shown, joka yllätti positiivisesti. Isojen illuusioiden lisäksi showssa nähtiin paljon hienosti toteutettua mielen taikuutta ja herran lavapreesens oli vaikuttava.
Los Angelesissa päivät kuluivat koiratemppuja kuvattaessa Purinan Petcentric-YouTube kanavalle. Päivät olivat pitkiä ja töitä sai tehdä ihan tosissaan. Losissa kävin myös keskustelua tulevista projekteista ja ideoistani, joille ilmeisesti olisi kysyntää. Viraalimarkkinointi on jenkeissä iso bisnes, ja firmat hakevat kaiken aikaa uusia ideoita, lahjakkuuksia ja sisällöntuottajia. Jalkaa saa toki oven väliin helpommin, kun on jo aiempaa näyttöä ja tässä mielessä Magic for Dogs on hyvä käyntikortti. Keskusteluja käydään tulevasta ja voi olla että keväällä tulee uusi reissu Losiin, jos kaikki natsaa.
Loppuvuosi menee sitten pikkujoulujen merkeissä. Viime vuonna tein marraskuussa 17 keikkaa, joka oli jo hiukan liikaa. Neljä keikkaa illassa pehmentää päätä mielenkiintoisella tavalla. Seuraavana parina päivänä ei tarvitse paljoa ajatellakaan tekevänsä mitään rakentavaa. Ellei sitten taas illalla ole keikka…Tänä vuonna keikkoja marraskuussa on yksitoista, ja maksimissaan kaksi keikkaa illassa. Kokemuksista oppii minkä kokoisia kakkuja jaksaa syödä.
Toki jos lasken päivämäärän 26.11. mukaan keikkakalenteriin, ollaan taas tuossa seitsemässätoista keikassa. Keskiviikkona 25.11.2014 nimittäin
järjestämme kollegojeni Johannes Malkamäen ja Liero Seppäsen kanssa “Club Harha Goes Local”-minikiertueen, josta lisää tietoa Facebook-sivuilta.
Todella päätöntä tehdä 5-6 keikkaa illassa olemattomilla siirtymisajoilla, mutta tämä ilta menee ihan terapian piikkiin. Ajatus on pitää hauskaa, tehdä vähän taikuutta ja sisäänajaa uutta Liero Seppäsen showta. Itse ajattelin tällä kertaa esittää hypnoosia.Tulkaa katsomaan jos pääsette!
Tätä kirjoittaessani 10.11.2014, valmistaudun samalla huomiseen, jolloin ohjelmassa olisi päivällä erään kuvauspaikan sekä idean tsekkausta ja illalla
Some Awards, jossa olen ehdolla “Yksittäinen sisältö 2014”-luokassa.
Keväälle on jo suunnitteilla lisää jännää niin Club Harhan, liikkuvan kuvan kuin oman shownkin suhteen. Suunnitelmat ovat suuria ja kova halu on tuoda yleisön eteen jotain ainutkertaista.
Tsekkaa myös somekanavat:
Mikä on mentalisti?
Siinä missä taikuri esittää lähinnä illuusioita, jotka perustuvat visuaalisiin tekijöihin kuten asioiden katoamiseen, leijumiseen tai pelikortin vaihtumiseen katsojan käsissä, on mentalistin kenttä ihmismielessä. Mentalisti luo illuusioita ajatusten lukemisesta, ihmiseen vaikuttamisesta, ennustamisesta ja jopa esineiden liikuttamisesta ajatuksen voimalla. Mentalismia voisi kutsua aikuisten taikuudeksi, sillä psykologiset ilmiöt kiehtovat eri tavalla kuin visuaaliset taikatemput.
Taikurit ovat mestareita manipuloimaan ihmisen havainnointia edukseen. Hyvällä mentalistilla sen sijaan on psykologista pelisilmää monelta alalta. Ihmistuntemus, kehonkielen tulkinta, hypnoosi, suggestiot, ankkurointi, vuorovaikutusohjelmien hakkerointi – mentalisti käyttää monenlaisia psykologisia tekniikoita luodakseen vaikutelman kuudennesta aistista.
Mitään yliluonnollisia kykyjä mentalistilla ei ole. Kaikki perustuu taitoihin, joita kuka tahansa voi kehittää ja opetella. Mentalismia voi käyttää teemana esityksessä ymmärtämättä psykologiasta tai ihmisistä hölkäsen pöläystä ja käyttää illuusioiden luomiseen mekaanisia taikatemppuja. Toisaalta mentalismiesityksen voi myös rakentaa täysin psykologisista lähtökohdista. Useimmiten totuus on jotain näiden ääripäiden väliltä (katso videot artikkelin lopussa).
Mentalistin tulee myös kaiken aikaa olla tarkkavainen ja havainnoida ihmisiä sekä lavalla että yleisössä. Hyvä mentalismiesitys lähtee siitä, että mentalisti osaa ottaa yleisöstä oikeat ihmiset lavalle. Juuri kukaan ei halua valmistautumatta yleisön eteen. Mentalistin pitää löytää yleisöstä ihmiset, joilla on tarpeeksi rohkeutta tulla ihmisten eteen, ja tämän jälkeen hyvin nopeasti saada heidät rentoutumaan ja nauttimaan lavalla olosta. Tässä esimerkiksi kehonkielen tehokas hyödyntäminen ja huumori ovat oleellisia metodeja. Mentalistin työ on siis käytännössä havainnoida, tehdä päätelmiä, saada ihmiset rentoutumaan ja ohjailla heitä määrätietoisesti mutta näkymättömästi ja samalla luoda viihdyttävä ja mielenkiintoinen esitys.
Toinen esimerkki mentalismista: Lusikan taivutus. Tässä ei ole niinkään kyse psykologiasta, vaan tempusta. (vierailuni Ylen “Mikä keissi” ohjelmassa.)
Yksi esimerkki mentalismista, jossa käytän ainoastaan psykologisia metodeja. Avustajan sormet peilaavat minun sormia, ilman että avustaja sormiaan tietoisesti liikuttaa (pätkä esityksestäni New Orleansissa 2019).
Kuinka voittaa kiva-paperi-sakset (joka kerta)
KPS:ää voi pelata joko kertalaakista, tai paras kolmesta-tyyppisesti. Jos mahdollista, kannattaa aina valita paras kolmesta, sillä se antaa enemmän mahdollisuuksia strategiointiin. Jos haluat olla erityisen ilkeä, älä puhu aluksi mitään eristä. Jos häviät ensimmäisen, jatka suoraan peliä paras-kolmesta-strategialla. Jos taas voitat ensimmäisen, älä mainitse eristä mitään.
Ensimmäiseksi kannattaa kokeilla pientä psykologista kikkaa. Sano vastustajallesi: “Ratkaistaan asia kivi–paperi–sakset-pelillä, jossa kolmannella valitset aseesi.”
Painota “kivi” sanaa hiukan enemmän, ja samalla kun sanot “aseesi”, näytät kädelläsi kivi-symbolia. Tämä pitää tapahtua nopeasti, sulavasti ja määrätietoisesti. Idea on, että vastustajasi alitajuisesti saa päähänsä kiven sekä painotuksen että visuaalisen suggestion avulla. Luonnollisesti vastaat ensimmäiseen erään paperilla.
Muotoile lause itsellesi sopivaksi ja luonnolliseksi.
Ennen kierrosta mieti vastapelaajaasi. Miehet (etenkin miehiset) valitsevat useimmiten kiven. Legendaarinen KPS-mestari Graham Walker totesikin: “Rock is for rookies.” Miehet myös usein toistavat kiveä kaksi kertaa, minkä jälkeen vaihtavat sen, yleensä saksiin. Kahta ilman kolmatta -sanonta ei yleensä päde KPS:ään. Jos vastustajasi valitsee tietyn aseen kaksi kertaa, voit olla melko varma että kolmannella hän vaihtaa sen toiseen.
Usein pelaajat valitsevat alitajuisesti seuraavaksi aseekseen symbolin, jolle viimeksi hävisivät. Tämä pätee etenkin kokemattomien pelaajien kohdalla.
Psykologinen kikka: Sano erän aluksi, että aiot valita ensimmäiseksi paperin. Vastustajasi ei usko tätä, vaan valitsee hyökkäyksen kiveen tai saksiin. Valitse paperi. Seuraavassa erässä voit koittaa bluffia tai tuplabluffia, riippuen vastustajasta.
Jos vastustajasi tarkkailee käsiäsi, tee sormillasi hämäyksiä. Pidä esimerkiksi etu- ja keskisormeasi hieman erillään muista, jotta vastustajasi luulisi sinun valitsevan sakset, kun todellisuudessa valitsetkin vaikkapa kiven.
Tilastoja: paperi valitaan vähiten, 29,6 % eristä, sakset 35 % ja kivi 35,4 %.
[youtube=://www.youtube.com/watch?v=ZVNnoOcohaU&w=854&h=480]