Mikä on mentalisti?

Koska termi on edelleen monille epäselvä, ajattelin tällä kertaa avata tätä monesti väärinymmärrettyä termiä. Mentalisti on hiukan kuin taikuri, mutta kun taikuri tekee ihmeitä sorminäppäryydellä ja keskittyy usein visuaalisiin asioihin, tapahtuvat mentalistin tekemät ihmeet ihmisten mielissä. Mentalismi on myös vahvasti vuorovaikutteista. Kun taikuri saattaa esittää lavalla temppujaan vaikka koko ajan ilman avustajia, ottaa mentalisti lähes jokaiseen demonstraatioon mukaan avustajan yleisöstä.

Mentalismin juuret löytyvät spiritismi-istunnoista ja meedioiden käyttämistä metodeista. 1900-luvun alussa ajatustenlukemis-esitykset olivat valtavan suosittuja ja vielä tuolloin ne esitettiin “aitoina” kykyinä. Näkijöitä ja oraakkeleita voidaan jäljittää antiikin kreikkaan asti.

Mentalisti lukee siis ajatuksia, vaikuttaa ihmisten valintoihin, tekee suggestioita, muistidemonstraatioita ja ennustaa asioita ennalta. On mentalistista kiinni, millaisia metodeja hän käyttää lähes yliluonnollisilta ilmiöiltä vaikuttaviin temppuihin. Mukana on usein psykologiaa, ihmistuntemusta, kehonkielen lukemista, kylmälukemista, suggestioita, sekä ihan taikatemppuja. Vuorovaikutuksesta johtuen mentalistin esitykset ovat usein aina enemmän tai vähemmän improvisaatiota. Jokainen avustaja on erilainen, he valitsevat erilaisia asioita ja ajattelevat eri tavalla.

Mentalisti ei kuitenkaan omaa yliluonnollisia kykyjä, eikä hän oikeasti keskustele henkien kanssa. Monet mentalistit toki valitsevat tien, jossa väittävät omaavansa yliluonnollisia kykyjä (kuten Uri Geller), mutta onneksi tämä tyylisuunta ei ole enää kovin suosittu.

Mentalisti saattaa siis luoda illuusion esimerkiksi ajatusten lukemisesta, lusikoiden taivuttamisesta tai lottonumeroiden ennustamisesta, mutta taustalla on valtava määrä harhautuksia, temppuja, psykologiaa ja ihmistuntemusta. Yleisö saa sitten oman valintansa mukaan joko miettiä miten hitossa temppu tehtiin, tai sitten vain nauttia taikuuden kokemisesta.

Kun taikuri opettelee sorminäppäryyttä ja visuaalisen harhautuksen psykologiaa, opettelee mentalisti ihmismieltä ja sen ihmeellisyyksiä, sekä käyttää paljon aikaa vakuuttavan esiintymisen opiskeluun ja vuorovaikutustaitoihin. Mentalistin tulee olla hyvä esiintyjä ja ihmistuntija.

Itse teen mentalismia, mutta myös taikuutta, kuten oikeastaan useimmat mentalistit tekevät. Lavaesitykseni on kuitenkin valtaosin mentalismia, kun taas lähitaikuudessa keskityn enemmän taikuuteen.

[youtube=://www.youtube.com/watch?v=dy75GtKsOAw&w=640&h=480]

[youtube=://www.youtube.com/watch?v=i1iIvk9PlkE&w=854&h=480]

[youtube=://www.youtube.com/watch?v=Y9T8p9OaGYA&w=640&h=480]

YleinenjosemattiComment