Onnen psykologia

Voisi helposti ajatella, ettei ihmisellä ole mahdollisuutta vaikuttaa siihen kuinka onnekas on. Onni koetaan metafyysisenä asiana, jota joko on tai ei. Mitä on onni? Voiko tätä mysteeristä voimaa jotenkin ottaa haltuun?

Psykologisten tutkimusten perusteella esimerkiksi uhkapelaajat kokevat onnen olevan jotain muuta kuin sattumaa. Loogisesti ajateltuna onni on vain positiivinen sattuma, mutta onneen uskominen ei ole välttämättä turhaa. Tutkijat Day ja Maltby totesivat, että ihmiset jotka uskovat hyvään onneen suhtautuvat yleensä ottaen optimistisemmin asioihin. Optimistisuus myös luo onnea, sillä optimisti tarttuu erilaisiin haasteisiin pessimistiä herkemmin, jolloin todennäköisyydet onnekkaille sattumille kasvavat.

Hyväonniset ihmiset näyttävät eroavan epäonnisista ihmisistä neljän asian suhteen:

Luovat enemmän mahdollisuuksia onnekkaisiin sattumiin.

Luottavat intuitioonsa.

Odottavat tulevaisuudelta hyvää.

Näkevät epäonnessaan myönteisiä puolia.

Onnekkaiksi itsensä kokevat ihmiset osallistuvat erilaisiin arpajaisiin ja kilpailuihin pessimistejä useammin. Tämä kasvattaa todennäköisyyttä voittaa jotain, ja voitto taas ruokkii optimismia ja onnekkaaksi kokemista jatkossa.

Richard Wiseman pohti onnen merkitystä laajalti teoksessaan Onnen tekijät – Neljä menetelmää tuurin parantamiseksi. Wiseman toteaa, että onni on pitkälti ihmisen itse rakentamaa. Jos ihminen kokee itsensä epäonnekkaaksi, hänelle tapahtuu enemmän epäonnisia asioita kuin ihminen, joka kokee itsensä onnekkaaksi. Wisemanin kyselyn perusteella 82 prosenttia ihmisistä jotka kokivat itsensä onnekkaaksi olivat valmiita tekemään töitä onnensa eteen, kun taas 80 prosenttia epäonnekkaiksi itseään luonnehtivista ihmisistä luottivat enemmän kohtaloon eivätkä olleet yhtä valmiita työskentelemään onnensa eteen.

Onni rakentuu siis asenteesta. Optimistiset ihmiset näkevät itsensä ja maailman positiivisemmassa valossa kuin pessimistiset. Optimistinen ihminen keskittyy hyviin asioihin, eikä jää liikaa murehtimaan negatiivisia asioita. Pessimistiset ihmiset taas eivät lähde yhtä helposti mukaan uusiin haasteisiin, ja tämän vuoksi myös onnekkaat sattumat jäävät usein kokematta.

Suomessa koetaan rikastuminen lottovoitolla hyväksyttävämmäksi kuin kova työ yrittäjänä. Yrittäjyys vaatii optimistisen mielenlaadun ja luoton siihen, että oma idea ja työ kantaa. Yrittäjä rakentaa itse onnensa, kun taas harva lottoa pelaavasta pessimististä koskaan voittaa jättipottia.

.

Jose Ahonen