Mentaalitapaus

Olen kirjoittamassa uutta showta. Ensimmäistä sooloa.

Saatana että jännittää.

Mitä enemmän olen luennoinut erilaisista psykologisista tekniikoista, ihmisten tulkitsemisesta ja suggestiosta, sitä enemmän olen alkanut innostumaan tiedon jakamisesta.

Itselle nämä mentaalitemput, hypnoosi, mikroilmeet ja muut, ovat niin jokapäiväistä leipää, ettei aina muista, etteivät kaikki ihmiset näistä juuri tiedä. Ja miksi tietäisivätkään, normaalit ihmiset käyttävät aikansa yleensä johonkin hyödylliseen, eikä sen miettimiseen, miksi punaiseen lahjoituskippoon annetaan enemmän rahaa kuin siniseen. Tai miten ultraäänet voivat tuottaa ihmisille yliluonnollisia tai uskonnollisia kokemuksia. Tai kuinka plasebolääke voi olla tehokkaampaa, kuin oikea. Tai miksi ihminen ajattelee jazzia, jos hänelle näytetään kissan kuva ja pyydetään ajattelemaan musiikkityyliä.

Sitten kun näistä asioista keskustelee, huomaa että ihmisten kiinnostus näihin kummallisuuksiin on suuri.

On pitänyt palata itsekin sinne opintojen alkuvaiheeseen, kun esimerkiksi hypnoosi oli vielä kutkuttava, mystinen ilmiö. Haluan tuoda tuon saman fiiliksen katsojille. Sen, kun tajuaa jonkun olennaisen asian ihmisyydestä ja päähän syttyy lamppu.

Käsikirjoitan siis uutta showta, ensimmäistä sooloani. Sen nimi on “Mentaalitapaus”. En vielä tiedä showsta paljoa, mutta teille voin kertoa saman jonka jo itse tiedän:

Show käsittää kuusi lukua sekä prologin ja epilogin. Jokaisessa luvussa käsitellään eri aihetta puheen, videon, musiikin ja tietysti mentalismin kautta.

Kuusi lukua ovat :

Ihmisten tulkitseminen ja ajatusten lukeminen

Manipulointi

Hypnoosia ei ole?

Skeptikko todistamassa yliluonnollista

Valheet (ja niiden paljastaminen)

Ihmisenä kehittyminen

Esitystä tuetaan videoilla ja erilaisia psykologisia ilmiöitä esitellään sekä valkokankaalla että lavalla. Tiukan asian lisäksi setistä täytyy tulla hauska ja viihdyttävä. Kyllä, mentalismi voi olla hauskaa, ilman irrallisia puujalkavitsejä.

Haluan, että yleisö saa esityksestä viihteen lisäksi jotain konkreettista irti. Psykologisia tekniikoita, joita olen opettanut vaikkapa turva-alan ammattilaisille tai myyjille. Ymmärryksen siitä, kuinka hypnoosi toimii. Työkaluja muuttaa omia, haitallisia tapoja tai ajattelumalleja. Keinoja tunnistaa valhe. Omien aistien kyseenalaistamista.

Nyt pohdin, mitkä asiat olisivat kaikkein kultaisimpia esitykseen sekä viihdyttävyyden että informaation kannalta. Temppujen tulee liittyä käsiteltäviin asioihin ja koko paketin tukea niitä. Herään aamulla huutaen “Heureka!” ja luulen keksineeni pyörän uudelleen. Iltapäivällä idea tuntuu jo ihan paskalta. Illalla, jos hyvä lykky käy ja inspiraatio iskee, tulee varovainen “no tämä nyt ainakin pitää siihen saada…”

On tässä vielä aikaa.

“Mentaalitapaus” saa ensi-iltansa Vaasan Ritz-teatterissa 11.3.2016.

 

YleinenjosemattiComment