Esiintymisen masterclass

Esiintymiskoulutus Jose Ahonen

Aloitetaan leijumalla. Olen viimeiset kymmenen vuotta elättänyt itseni esiintymällä. Olen tehnyt juontokeikkoja, luentoja, puheita ja toki mentalismia. Minua myyvät Suomen suurimmat tapahtumatoimistot ja puhujia välittävät yritykset. Teen jotain oikein, sillä myyntini tapahtuu lähinnä suositusten perusteella, ei niinkään markkinoiden.

Esiintyminen on minulle yksi harvoista asioista elämässä, jossa koen olevani kohtuullisen hyvä. En ole luonnonlahjakkuus, vaan nykyinen osaamistasoni esiintyjänä on tullut kovan työn kautta. Urani alussa jännitin esiintymistä paljon, ja näin jälkeenpäin ajateltuna keskityin täysin vääriin asioihin.

Näen paljon ihmisiä, jotka eivät ole esiintyjiä, mutta joiden pitää olla työnsä puolesta esillä. Pitää puhe, luento tai vaikkapa juontaa firman bileitä. Tällaisissa hetkissä huomaan miettiväni, kuinka pienillä muutoksilla puhujasta saisi tehokkaammin mielenkiinnon kaappaavan, luontevamman ja jopa karismaattisemman.

Olen pohtinut esiintymiskoulutuksen järjestämistä jo muutaman vuoden, mutta aikataulut kirjojen ja teatterikiertueen kanssa ei ole asiaa toistaiseksi mahdollistanut. Nyt, kun kirjat ovat kirjoitettu ja kiertue kulkee omalla painollaan, palasin funtsimaan asiaa.

Huhtikuu voisi olla hyvä ajankohta, sijaintina Tampere tai Helsinki. Tai molemmat. Aiheina esiintymisjännityksen purkaminen, kehonkieli esiintyessä, puhetekniikat, kiinnostava retoriikka, esiintymisen psykologia. Kaikessa esiintymisessä on lopulta kyse samasta asiasta: ihmiset katsovat ihmistä. Asetelma ei ole evoluutiollisesti luontainen, mutta vuosien varrella olen oppinut paljon pieniä kikkoja joilla hommasta tehdään miellyttävämpää itselle ja esiintymisestä tehokkaampaa ja rennompaa seurattavaa.

Ajattelin kestoksi noin neljä tuntia, osallistujamäärän pieneksi (10-20) ja hinnaksi 199€. Jos homma kiinnostaa, täytä kaavake ja palaan asiaan, kun homma etenee. Yhteydenotto ei ole millään tavalla sitova eikä maksa mitään.



Jose Ahonen