Ajatustenlukua korttipöydässä

Mentalistin työssä on hauskaa yllättää epäilijöitä. Ne jotka eivät koskaan usko että heitä voi lukea tai jotka uskovat homman olevan pelkkää puppua yllättyvät yleensä parhaiten. Moni on kuitenkin ääneen miettinyt, että eikö tätä taitoa voi hyväksikäyttää johonkin rahakkaampaan juttuun. Villit ehdotukset ovat menneet jopa laittomuuksien puolelle, mutta todellisuudessa ihmisten tulkintakyvyt toimii kyllä esityslavojenkin ulkopuolella, esimerkiksi korttipöydässä. Aito ajatustenluku olisi tietysti se paras taito pelissä, sillä eihän sitä tarvitsisi kuin lukaista vain mitäs kortteja siellä vastustajat miettivät ja homma olisi selvä. Todellisuus on kuitenkin hieman tylsempää, mutta pelaajista on mahdollista nähdä mitä he kädessään pitävät sen pohjalta kuinka he pöydässä käyttäytyvät. Eikä tämä ole vain aloittelijoiden juttu, vaan ammattilaisistakin voi lukea eleitä ja ilmeitä.

Taktiikka selvillä jo istuessa pöytään

Pelihän alkaa jo kauan ennen kuin ensimmäistäkään korttia on jaettu. Se kuinka istut pöydässä ja miten pidät pelimerkit edessäsi kertoo jo sinun pelityylistä. Hiljainen pelaaja jonka pelimerkit on tarkoissa pinoissa siististi on usein varovainen eikä ota riskejä. Puhelias kaveri jonka merkit on epämääräisesti edessä on todennäköisemmin riskejä ottava pelaaja, jonka pelityyli voi vaihdella.

Varsinkin pokeri amatööritasolla on kuitenkin melkoista näyttelyä ja pelaajat yrittävät tehdä isoja eleitä, jotta heidät huomattaisiin ja voitaisiin "lukea". Nämä bluffit näkyvät onneksi jo kauas ja yhtään asiasta perillä oleva pelaaja voikin suoraan ohittaa nämä huijausyritykset. Aloittelevalle pelaajalle joku nettipokeri voikin olla parempi paikka opetella ensin peliä, sillä nettikaapelin läpi on vaikeampi nähdä toisen ilmeitä.

Tietäen vai tietämättä

Pelaajat yrittävät luonnollisesti olla reagoimatta hyviin kortteihin tai reagoida liikaa huonoihin. Hermostuneisuus, suun peittäminen kädellä tai pelimerkkien vilkuilu voivat olla alitajuisia liikkeitä, joista vastustajat voivat lukea tilannetta. Myös omien korttien kurkkiminen voi paljastaa käden. Jos pöytään tulee esimerkiksi kolme pataa ja joku pelaaja menee heti kurkkaamaan omat kortit, on hänellä luultavasti vain yksi pata taskussa, eikä täyttä väriä. Epävarmuus omista korteista kertoo, että hän ei osannut odottaa näitä kortteja ja nyt varmistelee tilannetta ja katsoo oliko hänellä sittenkin mahdollisuus saada hyvä jako.

Tietoiset eleet ovat toinen osa, millä yritetään naamioida oman käden vahvuutta tai heikkoutta. Huokailut, lysyssä istuminen ja heikolta näyttäminen on selvä bluffi, jossa pelaaja haluaa uskotella hänen käden olevan heikko. Samalla tavalla isot eleet, omilla pelimerkillä leikkiminen, tuijottaminen ja erityisesti aggresiivinen chippien liikuttelu ovat selkeitä merkkejä bluffista. Hänen käsi on todellisuudessa heikko ja yritys on saada sinut kippaamaan.

Pokeripelit onkin paikka, jossa sinulta pitää löytyä niin näyttelijän- kuin mentalistin taitoja. Älä yritä olla liian iso liikkeissä, vaan toimi pienesti. Jos vastustaja luulee sinun pienen kädenliikkeen olevan tahaton ele, voi hän lukea sinua väärin.

Vastoin kaikkia sääntöjä

Nämä ohjeet ja tavat eivät kuitenkaan toimi kaikissa tapauksissa. Erityisesti jos pelataan ammattitasoista suomalaispelaajaa vastaan, niin voit unohtaa aivan kaiken lukemasi. Suomalainen pelaaja on maailmalla erikoisuus, sillä he ovat niin juroja ja hiljaisia, ettei niitä voi lukea.

Hyvä esimerkki on yksi Suomen tunnetuimmista pelaajista, Juha Helppi. Hän kun pelasi reilut kymmenen vuotta sitten Palm Beachillä pokeria televisioidulla World Poker Tour -kiertueella, ansaitsi hän itselleen lempinimen Iceman. Vastustajat vihasivat pelata Helppiä vastaan, kun kaverin naama ei värähtänyt mistään. Finaalipöydässä saattoi valua isot määrät pelimerkkejä pöytään ja suomalainen vain jörötti siinä aurinkolasit päässä eikä reagoinut asiaan mitenkään. Koita siinä sitten lukea mitä sieltä kädestä löytyy, kun et saa edes hymähdystä suupielestä.

Helppihän meni ja voitti koko turnauksen tuolloin ja on ollut ahkera pelaaja uransa aikana. Hänen turnaustienestit ovat jo siinä seitsemän miljoonan dollarin luokassa, joten on tästä suomalaisesta kylmäpäisyydestä jotain hyötyä ollut

YleinenjosemattiComment