
Sosiaalinen hakkerointi
Mentalisti Jose Ahonen esiintyy säännöllisesti niin Suomessa kuin ulkomailla, yhdistäen psykologiaa, kognitiotiedettä ja illuusiota tavalla, joka saa yleisön sekä nauramaan että ajattelemaan. Hän kuuluu kansainväliseen Psychic Entertainers Association -yhdistykseen, johon on hyväksytty vain noin 250 maailman johtavaa mentalistia, hypnoositaiteilijaa ja psyykikkoviihdyttäjää. Kotimaassa hän on saanut alan arvostetuimman kunnianosoituksen, Suomen Taikapiirin Emeritus Reijo Salminen -trofeen (2024), sekä Timo Tuomivaara -kiertopalkinnon (2019). Jose on myös Suomen Taikapiirin jäsen ja maamme pitkäikäisimmän taikuriklubin, Club Harhan, perustaja.
Hän on kirjoittanut tietokirjat Yli luonnollisen (Atena/Otava), Ajattele kuin mentalisti (Atena) sekä Huijauksen anatomia (yhdessä Pete Poskiparran kanssa, Readme). Teoksista on otettu useita painoksia, ja ne ovat menestyneet myös äänikirjapalveluissa kuunnelluimpien joukossa.
Josen esitykset eivät ole perinteisiä kalvosulkeisia. Hän ei pelkästään puhu mielen voimasta – hän näyttää sen.
Näillä luennoilla ei pilkitä.
Usein konferenssit ja seminaarit täyttyvät faktoista ja luvuista, jotka unohtuvat ennen iltapäiväkahvia. Josen luennot taas jäävät elämään: ne herättävät keskustelua, tempaavat yleisön mukaan ja jättävät muistijäljen. Hän on kouluttanut vuorovaikutustaitoja ja ihmismielen ilmiöitä lentokenttien turvakouluttajista poliiseihin, esimiehistä myyjiin.
Sosiaalinen hakkerointi – kuinka mieltäsi voi huijata (ja miten estää se)
Vaikka palomuurit olisivat kunnossa, ihmismieli jää usein suojaamatta. Sosiaalinen hakkerointi ei murra järjestelmiä – vaan hyödyntää tapaa, jolla ajattelemme ja havainnoimme. Tämä luento avaa silmäsi siihen, miten helposti luottamus voidaan rakentaa – tai väärinkäyttää – ja miten pienilläkin psykologisilla keinoilla ihmisen päätöksiä voidaan ohjata harhaan.
Tämä ei ole perinteinen kalvoluento. Osallistujat pääsevät itse kokemaan, kuinka mieltä voidaan johdatella huomaamatta. Vuorovaikutteisten demonstraatioiden kautta Jose havainnollistaa, miten havainnointipsykologia, suggestio ja vuorovaikutuksen dynamiikka luovat pohjan tehokkaalle sosiaaliselle hakkeroinnille – ja miten näitä ilmiöitä voidaan oppia tunnistamaan.
Keskeisiä teemoja:
Mitä on sosiaalinen hakkerointi?
Kuinka psykologiset tekniikat ja inhimillinen vuorovaikutus voivat ohittaa vahvimmatkin turvatoimet?Luottamuksen manipulointi:
Miksi fiksutkin ihmiset lankeavat huijauksiin? Miten luottamusta rakennetaan – ja rikotaan?Hyökkäystavat, jotka perustuvat ihmisluontoon:
Miten kiire, tunteet, auktoriteetti ja aistiharhat voivat vaikuttaa havaintoihimme ja päätöksiimme?Todelliset esimerkit:
Hotellihuoneita, autoja ja vaatteita ilman rahaa – vain puheen ja psykologisten tekniikoiden avulla. Viihdyttäviä mutta opettavaisia tarinoita Josen omista kokeiluista Radio Suomipopin "Huijarit" sarjassa.Kuinka suojautua:
Käytännön vinkkejä ja toimintamalleja, joiden avulla yksilöt ja organisaatiot voivat vahvistaa sosiaalista tietoturvaansa ja oppia tunnistamaan psykologisia ansoja.