Mentalisti Jose Ahonen, taikuri, puhuja, kirjailija, esiintyjä

View Original

Pääsi on näytönsäästäjällä ja elät illuusioissa

Kuva: Karri Harju

Milloin viimeksi olet kävellessäsi huomannut, miltä ilmavirta sormien väleissä tuntuu? Tällaisista sinällään mitään sanomattomista asioista täytyy yleensä erikseen mainita, että ihmiset edes havainnoisivat ilmiöitä joita koemme kaiken aikaa.

Vetämieni koulutusten peruskallio nojaa vahvasti kolmeen asiaan. Ihmisten laiskaan, kaavamaiseen ajatteluun, havainnoinnin puutteellisuuteen sekä todellisuuden muovautuvaisuuteen. Hyödynnän kaikkia näitä asioita työssäni viihdyttäjänä, kun luon illuusioita ajatusten lukemisesta ja alitajuntaan vaikuttamisesta. Epäeettisiä ihmiskokeita showbisneksen aitiopaikalta vuosia seuranneena voin väittää tietäväni jotain siitä, miten ihmiset paljastavat ajatuksiaan, peittävät tunteitaan ja käyttävät havainnointikykyään puutteellisesti.

Nobel-voittaja, professori Daniel Kahneman esitti kirjassaan “Ajattelu, nopeasti ja hitaasti” mainion prosessimallin. Kahneman esitti havainnollistavan mielikuvan siitä, että aivoissamme on kaksi prosessia. Prosessi yksi toimii automaattisesti ja nopeasti, on laiska, tiedostamaton ja kaavoja käyttävä. Prosessi kaksi on tiedostava, hidas, keskittynyt ja aivoenergiaa kuluttava. Koska prosessi kahden käyttäminen vaatii paljon energiaa, on ihminen taipuvainen hyödyntämään ensimmäistä prosessia ja elämään tietynlaisessa kognitiivisessa illuusiossa, jossa luullaan elävänsä täysin “kartalla” vaikka todellisuudessa pää on lähinnä näytönsäästäjällä.

Oletko kaavoihin kangistunut?

Arkemme on täynnä kaavoja ja ohjelmia jotka helpottavat elämäämme. Puemme vaatteet tietyllä tavalla, pesemme hampaat totutunlaisesti, kättelemme käyttäen ennalta opeteltua ohjelmaa ja vuorovaikutamme pitkälti automaattisesti. Valtaosa datasta jota voimme vastaanottaa vuorovaikutustilanteessa jää sokeaan pisteeseen, koska emme tajua siirtää fokustamme sinne.

Usein ajatellaan, että taikuudessa kyse on harhautuksesta. Tarkempi termi olisi kuitenkin ohjaaminen. Taikuri ohjaa katsojan huomion haluttuun asiaan ja huomion ulkopuolelle jää tempun metodologia. Taikurit ymmärtävät ihmisten fokuksen ohjaamisesta huomattavasti psykologeja enemmän. Kymmenientuhansien toistojen kokemus on jotain sellaista, jota ei ehkä osaisi tieteelliseen abstraktiin tiivistää, mutta syvälle selkärankaan se painuu.

Kun esityksissäni laitan avustajalle kaksi pelikorttia käsiin, otan ranteista kiinni ja pyydän seuraamaan, kumpi kortti on kummalla puolella samalla vieden kellon hänen huomaamatta, kyseessä on jotain muuta kuin sorminäppäryystemppu. Kellon irroittaminen yhdellä kädellä muutamassa sekunnissa on toki taito jota pitää harjoitella, mutta temppu ei perustu siihen. Tempun salaisuus on ihmisen onnettoman huono havainnointikyky, joka näkee taskulampun omaisena kiilana fokuksen, ja muu on aivojen tuottamaa mielikuvitusta. Aivomme tuottavat kaiken aikaa niin mestarillisia hallusinaatioita, ettemme osaa kyseenalaistaa niitä.

Vuorovaikutustilanteessa kiinnitämme huomion siihen mihin haluamme tai parhaassa tapauksessa luulemme olevan tehokasta. Valitettavan usein havainnoimme kuitenkin täysin epäoleellisia asioita ja keskitymme lähinnä siihen mitä aiomme itse seuraavaksi sanoa. Ja kun molemmat osapuolet toimivat samalla tavalla, vuorovaikutus muuttuu itsekkääksi ajatuspingikseksi, jossa ei kukaan oikeasti kuuntele ketään vaan molemmat osapuolet vain puhuvat. Päätelmät tehdään vanhojen kaavojen ja opittujen kokemusten perusteella. Se varmaan tarkoittaa nyt tätä ja koska sen nimi on Anne se varmaan on tosi reipas ja iloinen ihminen koska se yksi toinenkin Anne on, sitä paitsi ne näyttää vähän samalta.

Vuorovaikutustilanteessa prosessi kahteen meneminen, aktiivinen läsnäolo ja tietoinen empatia ovat asioita joita ihmisen pitää oikeasti valita tekevänsä, ellei nyt satu olemaan sosiaalisesti superlahjakas. Empatia ei tarkoita tunteiden tarttumista itseen, vaan toisen tunteiden ymmärtämistä. Hyvä vuorovaikuttaja on tietoisesti empaattinen koska haluaa ymmärtää sekä vaikuttaa.

Todellisuuden muovautuminen

Ihmiset luovat oman todellisuutensa jossa elävät. Yhtä lailla Al Qaida taistelija, uusnatsi kuin punavihreä vegaani kokevat olevansa hyvän puolella. Hyvää tai huonoa ei kuitenkaan luonnossa ole, ihmiset näkevät asiat oman todellisuutensa linssien lävitse katsottuna.

Sosiaalinen media silittelee kuplaansa asuttautuneen ihmisen päätä tarjoillen uutisia, meemejä ja artikkeleita jotka tukevat tämän maailmankuvaa. Lopulta kyse on yksinkertaisesta asiasta: sosiaalisen median rakentamisesta mahdollisimman koukuttavaksi, jotta käyttäjä viettäisi siellä mahdollisimman paljon aikaa nähden kohdennettuja mainoksia ja ostaakseen tuotteita joiden kustannuksesta pieni hinta siirtyy kuplaa ylläpitävälle somealustalle.

Trollitehtaat luovat härskiä propagandaa, jolla vaikutettiin esimerkiksi Yhdysvaltojen presidentin vaaleihin. Trollitehtaat perustivat lukuisia Facebook-sivustoja ja someportaaleja ja tarjoilivat erilaisille someheimoille kohdennettuja uutisia joiden seassa tuotiin eri agendoja ovelasti esiin. Vaikkapa koiraihmisille saatetaan syöttää viestiä, että tietty poliitikko inhoaa koiria. Tällainen viesti painuu alitajuntaan helposti. Propagandan tehoa auttaa ihmisen ajattelun laiskuus.

Vielä kuplaa voimakkaampi tekijä on heimoutuminen. Ihmiset ovat keksineet täysin mielikuvituksesta lähtevät maiden rajat, urheilujoukkueet, konemusiikkigenret ja kaikenlaiset larppauspiirit. Jokainen ihminen haluaa löytää oman laumansa. Mietipä hetki, moneenko laumaan itse kuulut? Lauma voi lähteä työpiireistä, harrastuksista, musiikkigenrestä, tietyn eläimen lemmikkifanituksesta merkkivaatteiden edustamiseen. Adidas rinnassa kertoo että kuulut tiettyyn heimoon. “Make America Great Again” lippalakki on jo kirjaimellisesti punainen vaate.

Toisen maailmansodan aikaan propaganda oli vielä alkeellista. "Antaudu ja tule tänne, meillä on hyvä meininki, lämmintä soppaa ja vodkaa” -lentolehtiset eivät vakuuttanut montaa. Nykyisin jokaisesta ihmisestä saadaan tarkka profiili, johon kohdennettua propagandaa on vaikea torjua. Kun viesti tulee “oman heimon” sisältä, on koukku huomattavasti helpompi nielaista ihan huomaamattaan. Ajattelun laiskuutta hyödyntävät työssään monenlaiset manipuloijat taikurien ja mentalistien lisäksi. Näyttämölle rakennettu illuusio saattaa olla vaikuttava, mutta hyvinkin harmiton verrattuna moniin muihin arjen illuusioihin joihin uskomme.

Stay woke.

Pysy hereillä!

“Ajattele kuin mentalisti” -luennolla kyseenalaistat aistisi ja opit uusia tapoja hahmottaa maailmaa, havainnointikykyä ja vuorovaikutusta.