Mentalisti Jose Ahonen, taikuri, puhuja, kirjailija, esiintyjä

View Original

Havainnointi ja korttitemput

Lähes jokainen on varmasti nähnyt elämänsä aikana vähintään yhden korttitempun, joko livenä tai televisiossa. Korttitemput voivat vaikuttaa yksinkertaisilta, mutta ne voivat perustua useaan eri asiaan – joista lähes jokainen liittyy siihen, ettet todella havainnoi, vaikka näkisit tempun tapahtuvan silmiesi edessä. 

Korttitemput voivat myös perustua yksinkertaisempiin tekijöihin. Avustajista voi esimerkiksi olla sovittu etukäteen, korttipakka voi olla valmiiksi järjestelty, pakkaa voidaan valesekoittaa siten, ettei korttien järjestys todellisuudessa muutu tai temppu voi perustua taikurin poikkeuksellisen hyvään muistiin. 

Usein kyse on kuitenkin siitä, että taikuri kiinnittää yleisön huomion johonkin epäolennaiseen seikkaan juuri sillä kriittisellä hetkellä, kun kortti vaihtuu toiseksi tai tapahtuu jotain muuta tempun onnistumisen kannalta olennaista. 

Korttitemput voivat perustua myös matemaattiseen kaavaan, jonka perusteella tietty lopputulos on varma riippumatta esimerkiksi valitun avustajan päätöksistä ja valinnoista. Korttitemput eivät suinkaan ole ainoita matemaattiseen kaavaan perustuvia temppuja. 

Suomessakin keväällä 2019 esiintynyt The Illusionists -taikuriryhmä on esimerkiksi tehnyt matemaattiseen kaavaan perustuvia temppuja, joihin koko yleisö on osallistunut. Repimällä kuvallisia kortteja kappaleiksi ja yhdistelemällä palasia tietyssä järjestyksessä on lopputulos jokaisen osallistujan kannalta sama, olipa yleisössä sitten 50 tai 5 000 ihmistä. 

Korttitemppujen historiaa ja yleisimpiä tekniikoita 

Korttitemppujen suosio alkoi kasvaa 1900-luvun alussa, ja esimerkiksi tunnettu kahlekuningas Harry Houdini aloitti uransa korttitemppujen ja muiden perinteisten taikatemppujen parissa. Pelikorttien suosio erilaisten illuusioiden välineinä johtui suurelta osin siitä, että kortteja oli helposti saatavilla, ne olivat halpoja ja niiden avulla pystyi toteuttamaan monipuolisia temppuja. 

Valenostot kuuluvat yleisimpien korttitempputekniikoiden joukkoon. Valenostossa temppuun osallistuva henkilö, yleensä yleisön jäsen, saa valita kohdan, josta pakka jaetaan kahteen osaan. Itse taikuri kuitenkin tietää nostosta huolimatta tempun kannalta olennaisen kortin paikan pakassa. 

Toinen yleinen tekniikka on valesekoitus, joka voidaan toteuttaa usealla eri tavalla. Valesekoituksessa halutut kortit, jopa koko pakka, pysyy tismalleen samassa järjestyksessä kuin ennen sekoitustakin, vaikka kortit näyttävät soljahtelevan toistensa lomaan satunnaisessa järjestyksessä. 

Palming eli korttien piilottaminen perustuu yhden tai useamman kortin piilottamiseen sorminäppäryyden ja nopeuden avulla. Pakkaan laitettu kortti saattaakin löytyä mitä yllättävimmistä paikoista, sillä se pakan sijaan se on ollut koko ajan taikurin kämmenselän puolella. 

Korttien laskeminen 

Korttien laskeminen ei ole taikuutta, vaan silkkaa matematiikkaa. Korttien laskeminen on korttipeleissä, erityisesti blackjackissa käytettävä strategia, jonka tarkoituksena on luonnollisesti tehdä voittamisesta helpompaa. 

Koska yhä useampi pelaaja on nykyään siirtynyt yksinomaan nettipeleihin, on korttien laskemisesta tullut vaikeampaa, ja joissain tapauksissa jopa mahdotonta. Voit kokeilla kykyjäsi osoitteessa https://www.casino.com/fi/.

Korttien laskemisen isänä pidetään matemaatikko Edward O. Thompsonia, joka on kirjoittanut aiheesta myös kirjoja. Vaikka ilmiömäinen kyky ennustaa seuraava kortti saattaakin vaikuttaa taikuudelta, on kyse lopulta vain tietyn kaavan noudattamisesta.