Mentalistin tekniikat osa 4 : Itsensä muuttaminen

NLP (Neuro-linguistic programming) on soveltavan psykologian suuntaus, jonka tarkoituksena on kehittää kommunikaatiota ja itseään. Itse kiinnostuin NLP:stä hypnoosin kautta ja innostuin kovasti Bandlerin ja Grinderin varhaisista kirjoista, kuten Structure of Magic, Patterns of the Hypnotic Techniques of Milton H. Erickson ja Frogs into Princes, jotka kaikki olivat tärkeitä kirjoja matkallani ihmismieleen ja sen ihmeellisyyksiin.

 Jossain vaiheessa Suomeenkin rantautui ns. NLP kultti, jossa tuntui olevan mukana paljon ihmisiä jotka eivät olleet perehtyneet edes näihin perusteoksiin, vaan uskoivat sokeasti johonkin toisen käden tietoon. Olen keskustellut useankin NLP "Master practitionerin" kanssa, jolle olisi tehnyt hyvää opetella edes perusasioita vuorovaikutuksesta, ennen kuin alkavat opettaa muille kuinka silmänliikkeistä nähdään mitä ihminen ajattelee tai yrittäen tökerösti ankkuroida tunnetiloja tökkimällä olkapäähän.

Nykyään NLP on valtaisa bisnes. Kuka tahansa voi alkaa  NLP-mestariksi ja saada hienot diplomit seinälle, kunhan vain rahaa riittää kursseihin. NLP:n tieteellinen pohja on vähintäänkin häilyvä ja mukana on kosolti vedättäjiä ja täyttä huuhaata. NLP:n keksijä ja messias Richard Bandler on myös epäilyttävä setä, jolla taustalla kokaainisotkuja ja epäily murhasta.

NLP ei ole tekniikkana kuitenkaan läpimätä. Suosittelen etenkin noita edellä mainitsemiani kirjoja, jos jostain sattuu löytämään. Erittäin mielenkiintoista kamaa. 

NLP:n kautta olen myös löytänyt hyvän ja toimivan tekniikan, jolla voidaan muuttaa omaa ajatteluaan: fobioita, pelkoja, ahdistusta, jännitystä. Tekniikalla voidaan "säätää" omaa näkemystä itsestään tehokkaasti ja nopeasti. Metodi ei vaadi hypnoosia eikä oikeastaan edes rentoutumista. Pieni hiljainen hetki omaa aikaa lienee paikallaan, vaikka suihkussa silmät kiinni.

Kuvittele, että olet elokuvateatterissa ja katselet elokuvaa asiasta, jota haluat muuttaa. Ajatellaan vaikka, että pelkäät esiintymistä ja katselet elokuvaa itsestäsi esiintymässä ihmisten edessä. Kuvittele elokuva mahdollisimman kirkkaaksi, värikkääksi, kuva isoksi ja äänet kovalle.

Kun alat kokea tämän epämiellyttävänä, vaihda mielikuvaa esimerkiksi kotiin, jossa katselet samaa elokuvaa, mutta nyt omasta televisiostasi. Kuva on pienempi, hiukan haaleampi, äänet ovat hiljemmalla. Tunnustele oloasi.

Vaihda seuraavaksi televisio pieneen mustavalkotelevisioon. Elokuva on edelleen sama, mutta kuva paljon pienempi ja mustavalkoinen. Äänet kuuluvat huomattavasti hiljempaa. 

Tämä mielikuvaharjoitus antaa mielessäsi asialle erilaiset suhteet - pääset ikäänkuin katsomaan asiaa ulkopuolelta. Jos haluat, voit tämän jälkeen myös alkaa vahvistaa kuvaa takaperin takaisin elokuvateatteriin, mutta tällä kertaa nähden itsesi onnistuvan yleisön edessä puhumisessa täydellisesti. 

Olen itse käyttänyt tekniikkaa vuosien ajan hyvällä menestyksellä. Suosittelen testaamaan.

***

Esittelen mentalistien tekniikoita ja demonstroin psykologisen taikuuden voimaa Vaasassa 11.3.2016 Mentaalitapaus-showssani

http://www.studioticket.fi/2015/12590/jose-ahonen-mentaalitapaus-11-3-2016-ritz/?lang=fi

Mentalisti Jose Ahonen

Mentalistin tekniikat-sarja jatkuu viikottain. Käy tykkäämässä Facebook-sivustani ja saat uudet päivitykset aina ensin.

YleinenjosemattiComment